Alerte de cod galben si portocaliu in Romania de canicula si furtuni

Administratia Nationala de Meteorologie atentioneaza romanii ca urmeaza vreme rea de canicula si furtuni, in intreaga tara. ANM a emis deja coduri galben si portocaliu pentru toata tara, in prima saptamana din luna iulie.

 Potrivit specialistilor, codul portocaliu se emite pentru judetele Mures, Cluj, Satu Mare, Arad, Timis, Bihor si Bistrita-Nasaud.

 Urmeaza cateva zile de canicula in majoritatea judetelor din tara

 ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de canicula pentru majoritatea zonelor din Romania. Noua judete din tara se vor confrunta cu disconfort termic, in timp ce restul judetelor vor fi sub avertizare de cod galben. Cele mai ridicate temperaturi se vor inregistra in judetele Mures, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud, Bihor, Cluj, Timis si Arad. 

In aceste locatii, valul de caldura va fi persistent. Temperaturile vor inregistra valori maxime in urmatoarele zile. Tocmai din acest motiv, locuitorii acestor zone sunt rugati sa se protejeze cat mai bine posibil de caldura. O solutie foarte buna ar fi aceea sa stea cat mai mult in  interior, unde exista aparate de aer conditionat. 

Daca este posibil, este de preferat sa se circule cat mai putin pe jos, sau chiar deloc. In plus, consumul de apa este obligatoriu. Hidratarea joaca un rol foarte important atunci cand este vorba de canicula. Temperaturile ridicate sunt foarte periculoase, mai ales pentru varstnici. De preferat este ca acestia sa stea in locuintele lor, sa nu circule pe jos si nici cu mijloacele de transport in comun, si sa se hidrateze corespunzator.

Se vor inregistra valori de 37-38 de grade Celsius

Disconfortul termic va fi destul de accentuat in zonele de campie si de podis. Avertizarea este valabila pentru primele zile din luna iulie. Indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Prognoza speciala pentru capitala

ANM a emis si o prognoza speciala pentru capitala. Conform acestei prognoze, vremea in Bucuresti va fi caniculara, iar disconfortul termic foarte ridicat. Temperaturile maxime se vor incadra intre 34 si 36 de grade, iar cele minime intre 18 si 21 de grade.

Avertizare de cod galben de ploi

ANM a emis si o avertizare de cod galben de ploi, in majoritatea regiunilor din Romania. In aproape toate judetele vor exista perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta instabilitate se va manifesta prin ploi care vor avea caracter torential. Pe alocuri, vor ave aloc descarcari electrice, vijelii si intensificari ale vantului.

Totodata, izolat vor avea loc si precipitatii cu grindina. Vijelii puternice si ploi abundente vor avea loc in zonele de munte, in Oltenia, Maramures, Transilvania, in vestul Munteniei si local in Moldova. Pe de alta parte, in Crisana vor avea loc vijelii puternice cu rafale de peste 80 km/h, descarcari electrice foarte frecvente si grindina.

Ce este de facut in astfel de situatii?

Ei bine, indiferent ca vorbim de canicula sau de ploi torentiale si vijelii, cel mai bun lucru de facut este evitarea circulatiei pe cat de mult posibil. Cetatenii trebuie sa ramana in casele lor si sa evite sa circule, fie pe jos, fie cu masina. Doar in caz de urgenta este recomandata deplasarea. Chiar si atunci, trebuie foarte mare grija, mai ales in caz de rafale cand exista pericolul de cadere a copacilor, a stalpilor de inalta tensiunea, etc.